reflectie

18 januari 2024

Een foto met een mooie reflectie spreekt vaak meer aan dan andere foto’s. Daarom hierna meer over apparatuur, reflectiematerialen en locaties voor mooie reflectiefoto's.

Wat is een reflectie

Bij een reflectie gaat het om het licht en de hoek waarin het op een reflecterend onderwerp valt. Vergelijk het met een spiegel waar je voor staat. Je ziet jezelf terug in de spiegel, maar afhankelijk van waar je staat (de hoek ten overstaan van de spiegel) bekom je een ander beeld. Bij het fotograferen van / met een reflectie wordt er meestal voor een grote hoek vanuit een lager standpunt gekozen.

Apparatuur

Een grote hoek, dus een groothoek objectief mag niet ontbreken. Door gebruik te maken van een polarisatiefilter versterk je de reflectie. Ik ga er van uit dat het niet (altijd) de bedoeling is dat je zelf -als fotograaf- mede gereflecteerd wordt. Een tip: donkere kleding zal je het fotograferen een stuk makkelijker maken.

Reflecterende materialen

Een eerste belangrijk punt is dat je uitkijkt naar gladde en glanzende oppervlakten.

Enkele voorbeelden:

Glas
Dit is niet altijd een even makkelijk oppervlak. Afhankelijk van het weer en de hoek waaruit je fotografeert, zal de reflectie minder of beter zichtbaar zijn.

Metaal
Geeft over het algemeen een goede reflectie. Let wel op dat er zo weinig mogelijk krassen zichtbaar zijn.

Steen
Een gladde steen en glanzend in het zonlicht kan een mooie reflectie geven. Ligt er ook nog water op dan zit je zeker goed.

Water
Ik denk hierbij in eerste instantie aan de waterplassen ne een regenbui. Echter bij alle stilstaand water, afhankelijk van de weersomstandigheden, zelfs de zee zal er een weerspiegeling zichtbaar zijn.

Op zoek naar een locatie

Bij fotograferen gaat altijd om kijken en zien. Ook het op zoek gaan naar een locatie om een mooie reflectiefoto te maken werkt precies zo. Daarnaast is het natuurlijk van belang of op die locatie ook een attractieve foto gemaakt kan worden. En dat hangt dan af van wat er daar zoal gefotografeerd kan worden. Het gaat in eerste instantie om het onderwerp (wat je fotografeert) en de reflectie voegt iets toe aan je foto.

Een aantal ideeën:

Plassen
Landschappen in de regen of een hond die water drink aan een verse regenplas.

Glas
Reflectie van kijkers in een winkelraam (wel kijken niet kopen).

Rivieren
De gracht om een kasteel of een beekje in het bos.

Gebouwen
De mooie vorm of een patroon van een gebouw kan zeker een goed startpunt zijn.

Zon
Combineer je foto van een zonsopkomst of zonsondergang eens met een reflectie.

Mensen en dieren
Al eens een keer een reflectie van jezelf gemaakt? Dat kan natuurlijk ook van een voorbijganger. Zo zijn ook in een dierenpark na een regenbui of bij plassen mooie beelden te schieten.

Besluit

Herbekijk jouw omgeving eens met de intentie reflectie foto's te maken. Je zal versteld staan hoeveel mogelijkheden er zijn waarbij je wellicht nog nooit hebt stil gestaan.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website. Ik reageer voor zover als mogelijk binnen de 24 uren.

Plaats een reactie

Terug naar het artikelen-overzicht