Carol Guzy

11 april 2024

Carol Guzy werd geboren in Bethlehem, Pennsylvania en woonde daar tot 1978. Ze is afgestudeerd als verpleegkundige, maar veranderde van gedachten en voltooide in 1980 haar studie als fotograaf aan het Art Institute van Fort Lauderdale in Florida.

Ze werkte acht jaar bij The Miami Herald en daarna was ze tot 2014 staffotograaf bij The Washington Post. Momenteel werkt ze freelance.
Ze is de eerste journalist die vier keer een Pulitzer ontvangen heeft:
1985 - Mudslide in Colombia, 1994 - Crisis in Haiti, 1999 - Cosovo's Sorrow en 2010 - Haiti's Earthquake

Ze heeft vele andere prestigieuze prijzen gewonnen. Is drie keer uitgeroepen tot Fotograaf van het Jaar voor de National Press Photographers Association en acht keer voor de White House News Photographers Association.

1994 - Crisis in Haiti

Wijze woorden van Carol Guzy: “Als fotojournalist of zelfs maar een zorgzaam persoon kun je niet genoeg de nadruk leggen op empathie. Het is een zegen en een vloek; het helpt me ongetwijfeld om beelden te creëren die resoneren en kijkers verbinden met het verhaal van anderen, maar het maakt elk liefdesverdriet duizend keer moeilijker. We zijn geen wandelende camera's en wat we zien verandert onze ziel. Ik besteed ook tijd aan het zo waarheidsgetrouw mogelijk documenteren van authentieke en intieme momenten.
We kunnen nooit echt in de schoenen van iemand anders staan, en onze grootste uitdaging als fotojournalisten is om het verhaal van anderen zo goed mogelijk te vertellen. Mensen stellen hun leven open voor onze camera's en dat is een grote verantwoordelijkheid. Redacteuren hebben mij vaker als ‘obsessief’ beschouwd dan ik ooit zou kunnen tellen. Ik geef de voorkeur aan het woord ‘toegewijd’. Het opbouwen van vertrouwen en het wachten op die onschatbare en soms onverwachte momenten vergt geduld en vasthoudendheid. En ja, een beetje OCD!”

(COD = dwangstoornis)


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Terug naar artikelen-overzicht