dichterbij komen

24 mei 2024

Vervagen

Voordat je de foto schiet door de ontspanknop in te drukken is het nuttig om je omgeving goed te observeren en naar de meest eenvoudige compositie op zoek te gaan. Elementen die niet bijdragen tot het verhaal die je wil gaan vertellen, kan je maar beter weglaten. Dat kan op verschillende manieren. Een ervan is om voor een groter diafragma te kiezen om zo storende (achtergrond) elementen te vervagen.

Alles of iets

Vervagen is niet altijd en overal de ideale oplossing. Een (te) groot deel van onze omgeving is nu eenmaal meervoudig opgevuld. Meestel is er van alles - lucht en wolken, vogels, insecten en andere dieren, water, bomen, struiken en ander groen, alles netjes en ook vuil - aanwezig. Je zou kunnen zeggen 'een beetje van alles'. Jouw foto bevat beter 'iets van een beetje'.
Bevat je beeld te veel informatie dan weet de kijker niet waar hij / zij moet naar kijken en wat je te vetellen hebt.

Durf dichterbij te komen

Wordt je beeld onsamenhangend en dus een chaos? Een beeld met te veel aan informatie is gedoemd om te mislukken. De oplossing is om te gaan vereenvoudigen. Wellicht houd je maar een paar of soms slechts één ter zake doende element over. In dat geval kan je maar beter een regel van drie overboord gooien. Isoleer je onderwerp en stel het zo centraal door in te zoomen.

Besluit

De compositieregel 'dichterbij komen' zal je, met uitzondering van productfotografie en portretfotografie, wellicht niet zo vaak toepassen. Toch is het nuttig je bewust dat, waarom en wanneer je die mogelijkheid hebt.

 

 

 


 

 

Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Terug naar het artikelen-overzicht