leidende lijnen

6 juni 2024

Leidende lijnen worden gebruikt om het oog van de kijker naar een specifiek onderwerp of gebied van de foto te sturen. Vaak creëren leidende lijnen diepte en perspectief in een foto.

Creëren van diepte en perspectief

Een fotograaf heeft, ten opzichte van bijvoorbeeld een beeldhouwer of een architect, een handicap. Hij werkt met een tweedimensionaal medium. De fotograaf zal de kijker er dus moeten van overtuigen dat het tweedimensionale beeld waar hij of zij naar kijkt, echt in drie dimensies bestaat. Het gebruik van leidende lijnen is zeker de meest succesvolle truc hiervoor.

De kijker sturen

Door de kennis van de 'gulden snede' en de 'regel van drie' weten we waar de sterke punten en gebieden in ons beeldvlak zich bevinden. Het mag je dus niet verbazen dat lijnen lopende naar die sterke punten of gebieden extra kracht in zich dragen. Daarnaast laat je de lijnen het best van onderaan naar boven lopen. Houd daarnaast ook ingedachte dat (bijna) diagonalen altijd krachtige lijnen blijken te zijn.

Wanneer je de figuur hiervoor aandachtig bekijkt, kan je zelf tot de conlusie komen welke vlakken in een foto normaal het meeste oogcontact ervaren. Dat is een punt waar ik zeker nog aandacht zal aan besteden.

Het spreekt voor zich dat leidende lijnen niet van toepassing zijn wanneer je het onderwerp beeldvullend binnen haalt. Maar waarom zou je dat doen? Antwoord bij een volgende compositieregel: Kom dichterbij.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Terug naar het artikelen-overzicht