Yousuf karsh

13 juni 2024

Yousuf Karsh werd op 13 december 1908 geboren in Mardin (Turkije) en overleed op 13 juli 2002 te Boston (Verenigde Staten).

Hij bracht een groot deel van zijn leven door in Canada, waar zijn oom, die zijn talent als fotograaf herkende, hem naar de portretfotograaf John Garo in Boston stuurde om het vak te leren. Na vier jaar keerde hij terug naar Canada.

Omdat zijn talent werd opgemerkt door Mackenzie King, de toenmalige premier van Canada, kwam hij als fotograaf de gelegenheid meerdere beroemde personen voor zijn lens te krijgen.

De bekendste portretfoto van Yousuf Karsh is die van Winston Churchill met een verontwaardigde blik. Karsh vertelde over deze foto dat hij gewoon de sigaar uit Churchills hand had getrokken om vervolgens snel de ontspanknop in te drukken.

"Soms moet je als fotograaf wat lef hebben!"

Tevens zijn door Karsh gefotografeerd: Pablo Picassi, Ernest Hemingway, Jan Sibelius, Albert Einstein, Jessye Norman, Dwight Eisenhower, Martha Graham, Princess Gface, Fidel Castro, George O'Keeffe, Joan Miro, Jasper Johns, Audrey Hepburn, Humphrey Bogart, Mahannad Ali, Albert Schweitzer, Moeder Teresa en om vele anderen.

 

 

Een bezoekje aan de website https://karch.org is zeker de moeite waard.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een Reactie

Terug naar het artikelen-overzicht