George Brassaï

11 juli 2024

George Brassaï (een pseudoniem van Gyula Halász) is een Frans fotograaf van Hongaarse afkomst. Hij werd geboren op 9 september 1899 in Hongarije (Kronstadt, tegenwoordig Brașov) en overleed op 7 juli 1984 in Nice (Frankrijk).
Op driejarige leeftijd verhuisde hij met zijn ouders naar Parijs.

Hij studeerde schildekunst in Boedapest en in 1920 bezocht hij de Universiteit van de Kunsten in Berlijn. Hij vestigde zich in 1924 in Parijs. Hij staat bekend als fotograaf van het Parijse nachtleven. Dit vooral zijn fotoboek 'Paris de nuit'. Zijn vriend Henry Miller noemde hem 'het oog van Parijs'
Zijn werk is tijdens vele internationale exposities getoond, waaronder in de tentoonstelling Photography: 1839-1937 in het Museum of Modern Art in New York.
Naast fotografie had Brassaï ook een passie voor beeldhouwen en schilderen. Hij was bevriend met kunstenaars als Léon-Paul Fargue, Henry Miller en Pablo Picasso.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Terug naar het artikelen-overzicht