beeldverhouding is belangrijk

20 juni 2024

Met beeldverhouding in de fotografie bedoel ik de verhouding tussen breedte en hoogte van het beeld.

Bij de analoge fotografie was het kleinbeeld (24 bij 36 mm) de meest gebruikte filmformaat op de consumentenmarkt. Dat staat voor een beeldverhouding van 3:2. Bij de digitale systeemcamera werd dan ook van deze beeldverhouding uitgegaan. Daarnaast hebben ook andere beeldverhoudingen aan populariteit gewonnen. Zo is bij de iPhones de standaard beeldverhouding 3:4 en is die bij meerdere merken aan te passen naar vierkant (1:1) of 9:16-formaat.
De beeldverhouding wordt belangrijk wanneer je een foto gaat afdrukken.

Waarschijnlijk ben je de termen 'full frame' en 'crop sensor' wel al tegengekomen in verbant met digitale cameras. De meeste professionele DSLR's en ook sommige (duurdere) consumentenmodellen zijn full frame. Dat wil zeggen dat de sensor in de camera 24 bij 36 mm groot is. Een crop censor is kleiner (men heeft het dan ook over APS-C), maar wel nog steeds in een beeldformaat 3:2. Daarnaast zijn er ook nog kleinere sensoren (micro four thirds-modellen en compacte camera's). Deze hebben een beeldverhouding van 4:3.

We hebben dus al 3:2, 4:3 en 16:9 als beeldformaat.
Wat tegenwoordig regelmatig gebruikt wordt is het vierkant (1:1) beeldformaat.
Het 16:9 beeldformaat wordt gezien als het standaard panorama-formaat. Als panorama wordt ook vaak gebruik gemaakt van 2:1 en 3:1.

Belangrijk

De beeldverhouding is belangrijk omdat deze van invloed (kan) zijn op de visuele balans van de foto.
Bijvoorbeeld hebben de meeste landschappen een liggende oriëntatie. Daarbij is het onder andere ook makkelijker om de regel van drie toe te passen. Bij een staande landschapsfoto (bijvoorbeeld 2:3) krijg je meestal of teveel of te weinig lucht. Landschappen in verticale oriëntatie worden dan ook vrijwel altijd bijgesneden naar 3:4 of 1:1.

Bijsnijden

Om een optimale visuele balans in je foto te verkrijgen kan je in de verleiding komen om bij te snijden. Let daarmee op! Immers bijsnijden betekend verlies van pixels en minder mogelijkheden, wat betreft formaat, bij het afdrukken.

Welke beeldverhouding

Zoals reeds aangehaald, elke beeldverhouding heeft een andere Visuele balans, dus een andere persoonlijkheid. Daarnaast is de keuze van een beeldverhouding ook persoonlijk.
Gebruik bij voorkeur:
- 3:2 voor horizontale landschappen
- 4:3 voor verticale landschappen
- 16:9, 2:1 of 3:1 voor panoramische beelden
- 3:4 of 1:1 bij portretten.

Houd er wel rekening mee dat als je een andere beeldverhouding selecteert dan deze van de beeldsensor van je camera, je minder megapixels gebruikt.

Als fotograaf

- Zorg je er voor de maximale resolutie in je camera te kiezen.
- Fotografeer je in RAW.
- Visualiseer je het beeld dat je later wilt gaan produceren vooraf, dus voor je de ontspanknop indrukt.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website. Ik reageer voor zover als mogelijk binnen de 24 uren.

plaats een reactie

Terug naar het artikelen-overzicht