Op deze wereld wordt ik dagelijks geconfronteerd met heel veel vuile en slechte dingen en mensen. Jij ook?
Om de moed niet te verliezen ga ik dagelijks, als het mij lukt (*), actief op zoek naar iets schoons. Zaken welke volgens mij meer gedeeld moeten worden.

Daarom hier: schoon nieuws

Het is vrijdag 1 december 2023, na meer dan drie maanden eindelijk nog eens schoon nieuws te melden. 

Een goede start van COP28

Op de klimaattop in Dubai (COP28) is, op de openingsdag, het "loss & damage"-fonds officieel in gang gezet. Dat fonds zamelt geld in om klimaatschade of verliezen in arme landen te compenseren.

Op de vorige klimaatconferentie, in Sharm-el-Sheikh, werd er een akkoord gevonden over het principe het fonds op te richten. Daarna werden er gesprekken gevoerd over de praktische uitwerking. Er werd o.a. beslist dat de Wereldbank het fonds voorlopig gaat beheren. Omdat rijke landen, met de VS op kop, niet wilden verplicht worden om te betalen. zal het fonds zal werken met vrijwillige bijdragen.
De eerste bijdragen komen van:
- de Verenigde Arabische Emiraten 100.000.000 dollar
- Duitsland 100.000.000 euro
- Groot-Brittannië 70.000.000 euro
- Nederland 15.000.000 euro


Het is woensdag 23 augustus 2023 een historische dag wat betreft mensenrechten en natuur

Ecuador laat 700 miljoen vaten olie in de grond zitten

Ecuador stopt met olie oppompen uit een belangrijk olieveld in het nationaal park Yasuní. Dat is het resultaat van een referendum dat zondag werd gehouden, samen met de presidentsverkiezingen. De nationale oliemaatschappij moet honderden boorputten stilleggen in het waardevolle natuurgebied en mag er ook geen nieuwe installeren. 

Hierna een nieuwsvideo van Democracy Now! (in het Engels)


Het is maandag 21 augustus 2023 en eindelijk nog eens

Schoon nieuws over mooie mensen

Een artikel op vrt.be/vrtnws, bron Radio 2, Niki Vandriessche
(https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/08/20/koppeltje-met-mentale-beperking-mag-wettelijk-niet-trouwen-maar/)

Leentje De Clercq (39) en Danny De Boeck (60) gaven elkaar het ja-woord in Haaltert. Dat gebeurde niet voor de wet, want dat mogen ze niet, maar wel symbolisch. Al jaren wonen ze verliefd samen, onder begeleiding bij vzw Schoonderhage. De vzw wilde nu ook hun droom om te trouwen, waarmaken.

 

Wettelijk huwen is door omstandigheden niet mogelijk voor Leentje en Danny. Ze leven beiden met een mentale beperking en wonen al jaren begeleid samen bij vzw Schoonderhage. "Ze wonen hier elk in een aparte kamer en tijdens de dag gaan ze samen werken in ons dagverblijf. Het koppel droomt er al jaren van om met elkaar te trouwen. Voor Leentje was trouwen vooral zich mooi maken, bloemen, een ring, een wijntje drinken en dansen", vertelt Liza Glorieux vanvzw Schoonderhage.

"Ik ken Leentje al twaalf jaar. Na een paar jaar kwam ook Danny bij ons wonen en dat was meteen liefde op het eerste gezicht. Vanaf dat moment wilden ze ook trouwen. De families stonden achter het idee en we hebben er allemaal samen voor gezorgd dat hun droom eindelijk uitkomt."

"Voor Danny en Leentje is wettelijk huwen helemaal niet nodig", gaat Liza verder. "Dat blaadje papier is niet belangrijk. Het gaat hen om het samenzijn en het gevoel van eeuwige verbondenheid door de ringen, de ceremonie en het feest."

Ook voor de schoonbroer van Leentje is het een mooie dag. "Sinds Leentje en Danny samen zijn is het grote liefde. We hebben met beide families overlegd over dit huwelijk en iedereen stond er helemaal voor open. Ook voor ons is het een erg gelukkig moment, omdat we zien dat er op de bekroning van echte liefde geen beperking staat."

Zodra Leentje en Danny elkaar het ja-woord gaven en elkaar de ringen om de vinger schoven, mocht het kersverse paar als man en vrouw elkaar innig kussen. "We zijn gelukkig nu", zegt het koppel. "We zien elkaar graag voor altijd."


Op zaterdag 29 juli 2023 eindelijk weer eens iets schoons te melden

Zeehondje vrijgelaten in zee

Op het strand te Wenduine is vandaag een zeehondje weer vrijgelaten in zee. Het dier werd in mei gewond aangetroffen op het strand te Bredene en werd opgevangen in het zeehondenopvangcentrum van Sea Life Blankenberge. Het dier is nu voldoende aangesterkt en genezen om weer zijn eigen weg te gaan.

Op het moment dat de zeehond werd gevonden, had hij een diepe wonde aan de achterste linkerflipper en aan het linkeroog. Ook had hij veel gewicht verloren.
Sommige botjes van de tenen moesten worden geamputeerd en door de wonde in het oog heeft hij zicht. Nu, na bijna drie maanden verzorging in het zeehondenopvangcentrum, is hij voldoende aangesterkt en krijgt hij zijn vrijheid terug.


* als het mij lukt

maar het lukt mij echt niet elke dag.  Dus heb jij schoon nieuws dat je hier wilt delen?  Laat het mij weten via het formulier.