Op deze wereld wordt ik dagelijks geconfronteerd met heel veel vuile en slechte dingen en mensen. Jij ook?
Om de moed niet te verliezen ga ik dagelijks, als het mij lukt (*), actief op zoek naar iets schoons. Zaken welke volgens mij meer gedeeld moeten worden.

DAAROM HIER: SCHOON NIEUWS

12-05-2023 tot 31-05-2023

 

Op woensdag 31 mei 2023 ontdek ik een hartverwarmende toespraak

Deze is wel al een jaar oud, maar dat vind ik NOG MEER reden om het er over te hebben. Het is een toespraak van de Nederlandse premier Mark Rutte. Die toespraak staat op YouTube. Je kan ze hier beluisteren.

 

MAAR ZE IS NIET ECHT. DE TOESPRAAK IS GEMAAKT MET AI, HET IS FAKE !!!!!
MAAR, STEL DAT HET ECHT ZOU ZIJN.  HOOP !!!!!

IK VOND HET DE MOEITE WAARD OM ZE UIT TE SCHRIJVEN OM ZE NOG EENS RUSTIG NA TE LEZEN. DOE JIJ DAT AUB OOK?

Landgenoten.

Mijn politiek adviseurs hebben me ten strengste afgeraden deze toespraak te houden.
Afgeraden om u vanaf deze plek toe te spreken over de klimaatcrisis.
Afgeraden om het woord ‘klimaatcrisis’ überhaupt in de mond te nemen.

Het zou beter zijn om te spreken over ‘klimaatkansen’ of ‘klimaatuitdagingen’.
Dat klinkt enthousiaster en opgewekter...meer zoals u mij kent.

Maar daarmee vertel ik niet het eerlijke verhaal. Dat vertel ik niet omdat ik weet dat u dan afhaakt. Het is heel simpel.

Als ik zeg: we moeten wel kunnen blijven barbecueën...stijg ik in de peilingen.
Als ik zeg: ik ga een vleestaks invoeren...word ik niet herkozen.

Maar u verdient het eerlijke verhaal.
Het eerlijke verhaal is dat de aarde gevaarlijk snel opwarmt.
Het eerlijke verhaal is dat corona een crisis van kleuterformaat was... vergeleken bij wat ons nog te wachten staat door klimaatverandering.
Het eerlijke verhaal is... dat u maar één cijfer hoeft te onthouden van deze toespraak. Het cijfer dat mij deed inzien dat polderen over oplossingen... niet genoeg is.

Vijf meter.
Als alles tegenzit... is de mondiale zeespiegel in 2150... met bijna 5 meter gestegen. Zoiets gaat niet van de ene op de andere dag. Aan het einde van deze eeuw zou het water voor de Nederlandse kust... in het slechtste geval al 2 of 3 meter hoger kunnen staan. Vroeg of laat zullen we dan delen van ons land moeten prijsgeven aan de zee.
Kinderen die nu geboren worden, zouden dan nog tijdens hun leven... afscheid moeten nemen van het westen van Nederland. Hun kinderen zouden nog kunnen meemaken... dat bijna heel Nederland onbewoonbaar wordt.

De waarschijnlijke zeespiegelstijging ligt lager... maar een verantwoordelijke overheid kan niet uit gaan... van de meest optimistische scenario’s.

Vijf meter.

Het voortbestaan van Nederland staat op het spel. In de kabinetten die ik tot nu toe heb mogen leiden... heb ik het klimaat onvoldoende aandacht gegeven... en dat spijt me.

Tegen u allemaal zeg ik: het kabinet is vastberaden... om de verloren tijd in te halen. Daarom gaat er vandaag een wetgevingspakket naar de Tweede Kamer... dat de basis vormt voor een snelle en ingrijpende transitie... richting duurzaamheid.

De boodschap is helder: de vrijblijvendheid is er van af. Geen flauwekulletjes meer. De belangrijkste uitgangspunten van het plan.

Eén: wat vervuilend is, zal duurder worden... en uiteindelijk verboden. Zo beperken we de verspilling van grondstoffen en energie.

Twee: we doen dit samen. De pijn van de transitie wordt zo eerlijk mogelijk verdeeld. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten... en niemand mag in energiearmoede achterblijven.

Drie: de overheid financiert de transitie met leningen voor de toekomst. We kunnen dit betalen.

Vier: het Nederlandse bedrijfsleven wordt met genereuze overheidssteun... toekomstbestendig gemaakt. Wie toch de hakken in het zand zet... moet de deuren sluiten. Dit geldt ook voor bedrijven in de industrie en de landbouw.

En ten slotte vijf... we laten het streven naar eindeloze economische groei los. Als de economie tijdens de transitie groeit, is dat mooi. Als zij krimpt, kunnen we dat aan.

Ons plan is ingrijpend. Ja, het zal soms pijn doen en tot frustraties leiden... dat begrijp ik heel goed. Maar het werkt alleen als we het in zijn volledigheid kunnen uitvoeren.
We kunnen niet de industrie aanpakken als we de huiseigenaar ontzien.
Het heeft geen zin de veestapel te verkleinen... als welvarende consumenten vervolgens net zo veel vlees blijven kopen... maar dan uit een ander land.

En we hoeven dit ook niet alleen te doen. We kunnen ons optrekken aan onze Europese bondgenoten... die al een stuk verder zijn in de overstap naar schone energie... een plantaardig dieet en het hergebruiken van grondstoffen.
Onze economie zal er duurzamer op worden, rechtvaardiger... en bovendien zelfstandiger.

De inzet van deze ongekend grote operatie is vrijheid. Dan heb ik het niet over de vrijheid... om voor een tientje naar Barcelona te vliegen.
Dan heb ik het over de vrijheid om adem te halen... zonder schadelijke stoffen in je longen te krijgen.
De vrijheid om niet geteisterd te worden door hittegolven... overstromingen en droogtes.
De vrijheid om je geen zorgen te hoeven maken over je toekomst.

Deze vrijheid wordt nu bedreigd. Soms komt er een moment dat we onze vrijheid moeten beschermen... en laten zien wat die ons waard is.
Soms komt er een moment dat de belangen van de soort... boven die van het individu gaan. Dit is zo'n moment.

We kiezen ervoor om de klimaatcrisis nu aan te pakken.
We hebben de middelen, de mogelijkheden... en de mankracht om dit te doen.
Wij worden er beter van... de wereld wordt er beter van... en de toekomst wordt er beter van.

Dus... laten we hopen dat deze toespraak snel echt wordt.
Want dit was niet echt.
Ik ben niet Mark Rutte.
Maar stel je voor: ik spreek deze woorden uit... zo, hop, zoals ik het nu doe.
U luistert ernaar... de politiek luistert ernaar...
Mark luistert ernaar en denkt: hé, verdomd... wat een topgozer die daar zit! Was ik maar wat meer zoals hij.

Voordat hij het weet... want zo gaat dat wanneer mensen elkaar verhalen vertellen... begint hij te praten zoals ik... en te denken zoals ik... te handelen zoals ik.
En begint u te praten zoals hij... en te denken en te handelen.
En kan straks niemand zich meer voorstellen... dat het ooit anders was.

Dank u wel.

IK HOOP DAT DIT OOIT REALITEIT IS, EN DAN LIEVER GISTEREN DAN VANDAAG.

 


Op vrijdag 26 mei 2023 ontdek ik een schoon gebruik van AI

Gert-Jan Oskam liep, na een fietsongeluk in Peking, een dwarslaesie op en kon daardoor zijn benen niet meer gebruiken. Zwitserse neurochirurgen plaatsten vorig jaar implantaten in zijn rug en bij zijn hersenen. Die implantaten vormen een digitale brug die ervoor zorgt dat Gert-Jan zijn benen, na 12 jaar, weer kan bewegen.

Meer hierover op ad.nl en ook op nu.nl


Op donderdag 18 mei 2023 ontdek ik een zingende buschauffeur.

Wat is er nou leuker dan de bus instappen bij een zingende buschauffeur?
Zoiets kan je overkomen bij de zingende buschauffeur Burdy. Hij wordt de Frans Bauer van Ulrum genoemd. Ulrum is een dorp in de gemeente Het Hogeland in het noorden van de Nederlandse provincie Groningen.
Burdy heeft een single uitgebracht met de bijpassende titel: ‘Welkom in de bus’. Zo heeft hij zijn twee passies samengebracht: rijden en zingen. Rijden: eerst als melkboer, later in de taxi en nu met de bus en gans die tijd is hij blijven zingen.

Kom je ooit eens in Groningen, maak dan zeker een ritje met een Qbuzz-bus. Met een beetje mazzel heb je Burdy achter het stuur. Daar zou je toch blij van worden?

Ik heb dit artikel van de site blijnieuws.nl


Op zaterdag 13 mei 2023  ontdek ik de visdeurbel.  Het is een project van de gemeente Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR). Die organisaties zorgen voor het beheer en de kwaliteit van het water in de Vecht, de Kromme rijn en in de Utrechtse grachten. Met de visdeurbel willen we vissen een handje helpen, én bewoners en bezoekers van Utrecht laten zien wat er allemaal onder water in de grachten gebeurt. Ook leren we hiermee welke vissoorten en hoeveel vissen de Utrechtse binnenstad binnen zwemmen. Die kennis gebruiken we om de kwaliteit van het onderwaterleven in Utrecht te verbeteren.

Deze vissen zwemmen doorheen Utrecht

Er is veel meer te lezen en ook kan je de vissen spoten via 'De visdeurbel'.


Op vrijdag 12 mei 2023 zeg ik namens alle halsbandparkieten proficiat en dankjewel aan de treinbestuurder van de trein op weg naar Gent welke een niet geplande tussenstop maakte te Liedekerke en zo het leven redden van een halsbandparkiet. 

Lees het artikel dat ik VRT.be heb aangetroffen.


Terug naar het huidige schoon nieuws