steve mc.curry

26 oktober 2023

Dit is een derde artikel over 'fotografen van betekenis. Na Joseph Nicéphore Niépce en Vivian Maier hier een woordje over Steve McCurry.

Steve McCurry (geboren 1950) is een Amerikaanse fotograaf. Hij studeerde film en theater aan de Pennsylvania State University, maar ontdekte fotografie tijdens het fotograferen voor het universiteitsblaadje. In zijn carrière als fotograaf maakte hij veel foto’s over internationale conflicten.

Afghan Girl

Het bekendste werk van Steven McCurry is Afghan Girl. Het is een fotografisch portret uit 1984 van Sharbat Gula, een Afghaanse vluchteling in Pakistan tijdens de Sovjet-Afghaanse oorlog. Deze foto verscheen in juni 1985 op de cover van National Geographic.
Sharbat Gula leefde gewoon verder in Pakistan zonder te weten van de publicatie van haar foto en dat ze daardoor beroemd was. Ze werd op 16-jarige leeftijd, slechts vier jaar na de foto, uitgehuwelijkt. In een interview met de BBC zei ze dat ze een goed leven heft gehad. Ze beschouwde Afghanistan slechts haar geboorteplaats en Pakistan als haar thuisland.

 

Op zijn website lees je dat voor hem de individuele foto heel belangrijk is: “Ik fotografeer in opdracht verhalen en natuurlijk moeten die op een coherente wijze samengevoegd worden. Maar het belangrijkste is, dat elke foto op zich staat, met zijn eigen plaats en gevoel.”


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Terug naar het artikelen-overzicht