projecten

2 september 2021

Het is vandaag 2 september 2021. Door de corona-perikelen heb ik het afgelopen jaar zeer weinig gefotografeerd en daardoor is het een beetje moeilijk om terug in het ritme te komen. Wellicht geldt dat voor meer hobbyfotografen. Op zoek naar wat mij zou kunnen helpen, neem ik een aantal fotografieproject in overweging. Daarnaast is een fotografieproject altijd een goede manier om vaardigheden te verbeteren en om nieuwe ideeën en inspiratie op te doen. In dit artikel een aantal mogelijkheden.

Periodeproject

Is een stok achter de deur om gedurende een bepaalde periode iedere dag 1 foto te maken. Voorbeelden een 365-dagenproject. Hierbij verplicht je jezelf om 365 dagen lang, 1 jaar dus, dagelijks 1 foto te maken en te publiceren op sociale media of eigen website. Niet zeker of je dat volhoudt? Start dan met een 52-wekenproject (wekelijks 1 foto), een 30- of een 7-dagen project.

Periode themaproject

Zo'n periodeproject kan je eventueel wat creatiever maken door er een thema aan te koppelen. Je maakt dan niet zomaar een foto maar een foto rond een bepaald thema.
Dat kan een bepaalde fotografievorm zijn zoals dagelijkse een landschapsfoto, een natuurfoto, een dierenfoto of een straatfoto. Je kan natuurlijk ook voor een andere invulling kiezen zoals een bepaalde kleur welke steeds terugkomt in de foto.

Periode vast objectief project

Een mooie manier om een bepaald objectief beter te leren kennen is om gedurende bijvoorbeeld 50 dagen dagelijks een foto te maken met een 50 mm objectief. Dat kan natuurlijk ook 35 dagen een 35 mm of 85 dagen een 85 mm zijn.

Fotodagboek

Het bijhouden van een fotodagboek zal zeker je creativiteit bevorderen. Leg dagelijks in beeldvorm vast wat je die dag hebt beleeft, wat je heeft geraakt, wie je hebt ontmoet en bedenk het verder maar.

Zelfportretten

Aansluitend op een fotodagboek is het wellicht een idee om dagelijks een zelfportret te maken. Ik veronderstel dat jijzelf degene bent die meestal niet op je eigen foto's staat. Je staat immers niet voor, maar achter de camera. Op die manier krijg je een stapel, hopelijk mooie, foto's van jezelf.

Technieken

Ga je eens gedurende een bepaalde periode verdiepen in een bepaalde techniek. Ik denk daarbij aan wat ik reeds bij de fotografie weetjes publiceerde, zoals: zwart-wit, ICM, bokeh, wabi-sabi, abstract, beweging, HDR, high key & low key, silhouetten of vierkant formaat.

Inspiratie genoeg om het 'na corona tijdperk' (onder voorbehoud want we zijn er nog niet helemaal) als hobbyfotograaf / beeldmaker aangenaam door te komen.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht